Grasak - gryta med gröna ärtor

- 500 g frysta ärtor
- Nötkött 400 g
- 2 medelstora potatisar
- ca 12-15dl vatten
- 1 röd lök
- 2 morötter
- 1 tomat
- Hackad persilja
- 3 msk ajvar
- 2-3 msk tomatpuré
- Vegeta, salt, svartpeppar & paprikapulver
- Maizenamjöl + vatten
Hacka löken samt tomaten smått och skala samt skiva morötterna. Lägg ner detta i en större gryta i olja och ev. flytande milda, samt rör ner persilja på måfå, ajvar, tomatpuré och krydda en aning med paprikapulver och vegeta. Bryn nu allt detta under lock en stund. Skär köttet i mindre bitar, salta och peppra. Lägg ner köttbitarna i kastrullen och bryn alltihop under lock, ha i lite uppkokat vatten allt eftersom för att inte bränna vid. Det är viktigt att köttet är klart innan man fortsätter då ärtorna blir klara snabbt. Tips; köttet ska koka så länge som möjligt för att bli mört och fint - minst 30-40 minuter! Skala och tärna potatisen i lite större bitar och rör ner dem i grytan när köttet börjar bli helt klart, häll på mer vatten så det har något att koka i. När potatisen nästan är färdigkokt (7-10 minuter); häll i ärtorna. Rör om, låt puttra en stund och häll sedan på mer vatten vid behov. Känn efter hur mycket vatten som behövs men 1,2 liter ska nog räcka allt som allt (dvs med vattnet man häller på då och då). Koka på medellåg värme i några minuter tills allt är färdigkokt och klart. Glöm inte smaka av med salt, peppar och ev. mer vegeta/paprikapulver.
Mot slutet för att få en mer tjockare grytaktig konsistens istället för en soppa; blanda ihop lite kallt vatten och maizenamjöl i ett glas. Rör ner detta i grytan under omrörning så tjocknar det till.